Sudjelovali smo na trećem izdanju konferencije pod novim nazivom F2I – Fintech & Insuretech. Ove godine proširena na dva dana jer je tema spajanja tehnologije i osiguranja sve važnija tema. Prvi dan u centru pozornosti je fintech, a drugoga dana insuretech.

Prvi dan konferencije je započeo s temom novih tehnologija i privatnosti te se nastavio s panelom na kojem smo sudjelovali u raspravi s regulatorima HANFA i HNB te Hrvatskim udruženjem banaka.

Na panelu se postavilo pitanje digitalnih usluga koje su besplatne i problematike „plaćanja“ usluge osobnim podacima. HNB je najavio Inovacijski hub te će uz HANFA-in Inovacijski hub ovo biti drugi hub takve vrste u Hrvatskoj. Inovacijskim hub-ovima se regulatori otvaraju dijalogu s poduzetnicima te im olakšavaju stjecanje potrebnih licenci za fintech i insuretech usluge na tržištu Europske unije.

Prvi dan smo imali izlaganje na temu Umjetna inteligencija u odobravanju kredita te smo istaknuli modele usklađenosti digitalnih usluga koje se temelje na umjetnoj inteligenciji, nužnost procjene učinka na zaštitu podataka, važnost transparentnosti prema klijentu te etičke smjernice koje je potrebno uzeti u obzir.

Drugi dan smo sudjelovali na konferenciji s temama Što blokira blockchain i pametne ugovore i odnos PSD2 i GDPR te objasnili ulogu regulacije novih tehnologija u poticanju inovacija na digitalnom tržištu.

O odnosu Fintecha i GDPR-a smo pisali na našem blogu te objašnjavali pojmove privole i voditelja/izvršitelja obrade.

panel digitalne financije i privatnost - Marija Bošković Batarelo Panel - Privatnost i digitalne financijeUmjetna inteligencija u odobravanju kreditaMarija Bošković Batarelo