Digitalna transformacija je pojam koji je postao sve značajniji tijekom 2020. godine zbog pandemije, potresa i rada od kuće. Poslovni procesi se neizbježno prenose u digitalno okruženje te se stvaraju novi proizvodi, usluge i poslovni modeli.

Europska unija planira značajna sredstva u programu od 2021. – 2027. godine u ovom području i poduzetnici se pitaju na koji način uspješno započeti i nastaviti proces digitalne transformacije te koji su pravni i etički aspekti.

Riječ „transformacija” opisuje proces u kojem prolazimo određenu promjenu i koji traje neko vrijeme. Digitalna transformacija odnosi se na proces koji započinje od trenutka kada organizacija krene razmišljati o uvođenju digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja i traje do trenutka njihove potpune integracije. Međutim, digitalna transformacija uključuje i pojedince: nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u poslovanje, važno je i educirati zaposlenike.

EU fondovi digitalna transformacija

Izvor: Europska Komisija

Ovaj video objašnjava koji otpor se javlja u takvim procesima, kako stari regulatorni okvir primijeniti na nove tehnologije, kako provesti procjenu rizika i što je potrebno imati na umu u vezi etičkog okvira koji postavlja Europska unija za umjetnu inteligenciju.

digitalna transformacija

Marija Bošković Batarelo, LL.M. Pravo i tehnologija